“Vanaf 1998 geef ik les, eerst vanuit mijn huis, later in gehuurde locaties.  Onze studio heeft een eigen sfeer die kenmerkend is voor de yoga en de activiteiten die hier worden georganiseerd. Deze sfeer staat voor respect in de meest ruime zin, gezelligheid, verdieping, zelfontwikkeling, inzicht en humor, maar ook de bereidheid om eigen verantwoordelijkheid te nemen en met jezelf aan de gang te gaan. De yogalessen geef ik met veel enthousiasme, zodat het avondje yoga echt een avondje voor jezelf is geworden.”

In 1986 ben ik met yoga begonnen bij Rita van der Wulp. Zij heeft mij zo enthousiast gemaakt dat ik in 1996 de opleiding Raja Yoga ben gaan volgen bij het Raja Yoga Instituut in Ilpendam, bij Ajita Barbier. Een interessante en diepgaande opleiding die mijn interesse en enthousiasme alleen maar aanwakkerde. Ook bij de Yoga Academie in Amsterdam heb ik een paar jaren lessen gevolgd, daar leerde ik dat anatomie een heel leuk vak is waar ik veel meer van wilde weten. Daarom heb ik lessen gevolgd bij o.a. Ted Willemsen, fysiotherapeut/manueel therapeut, acupuncturist en podoloog. Hij is de vaste fysio/manueel therapeut van o.a. het Nationale Ballet en andere grote en kleine dansgezelschappen, maar ook van particulieren uit diverse (vak)gebieden. Momenteel ontvang ik ondersteuning op het gebied van anatomie van Anette Vet, traditionele Chinese geneeskunde. Ik kan bij haar terecht met al mijn vragen en samen met haar bestudeer ik wat er in het lichaam gebeurt als we yoga oefeningen doen.

Van Karl Straub ontving ik lessen in de Tibetaanse Hartyoga. Van Ajata Stam kreeg ik ondersteuning in de yoga filosofie tijdens een aantal retraites.

Sinds 2006 ontvang ik lessen van Swami Raghavanand, van de Brahmrishi Ashram waarvan scholen in diverse landen, waaronder in Den Haag, opgericht zijn. Hij onderricht mij in de yoga filosofie zoals die door zijn guru, H.H. Brahmrishi Shri Vishvatma Bawraji Maharaj, onderwezen werd.

In 2011 ben ik een leerling geworden van Ron van der Post die een grote yogaschool heeft in Nijmegen, die ook verbonden is aan de Brahmrishi Ashram. Met hem kan ik dieper de yoga ingaan zoals die door guruji wordt uitgelegd in diverse geschriften. Kennis zoals die van leraar op leerling wordt overgedragen, authentieke yoga. In mei 2012 ben ik met Ron meegegaan naar India om meer verdieping te ontvangen tijdens de studiereis naar de ashram.

 

Op uitnodiging van Swamiji heb ik in september 2010 en in 2017 een grote 5-daagse yoga workshop gegeven in Suriname. Dit was een zeer verrijkende ervaring om in de prachtige ashram daar les te mogen geven aan zeer geïnteresseerde leerlingen.

Ik blijf leren, want: “Ieder antwoord op een vraag levert 4 nieuwe vragen op, zo blijf ik eeuwig een leerling.”  Marcelle