Hallo Marcelle,
Ik mis de yogalessen toch wel een beetje.
En wil de yoga toch wel weer graag rustig gaan oppakken.
Kan ik weer/nog lid worden? 
Groetjes, T.
14 augustus 2018

 

Hatha Yoga:

Ik ben blij dat ik dit jaar begonnen ben met yoga, het voelt erg goed. Maar ik wilde je speciaal bedanken voor vanavond. Ik hoopte dat ik de les enigszins kon doen ondanks mijn pijnlijke rug maar het werd zoveel meer. Alle oefeningen zorgden ervoor dat ik voor het eerst sinds dagen geen continue rugpijn had.
Heel hartelijk bedankt voor de afgelopen maanden. Winnie
18 december 2017

THANKSSS!!!

Het is heerlijk om grenzen te verleggen… zeker als het op een gegeven moment ook vruchten afwerpt. Niet alleen mijn lichaam heeft meer kracht en souplesse gekregen, maar ook het vertrouwen in mijzelf is enorm gegroeid.
Thanks.
Fijne week.
Lizet

 

Een goede beslissing.
Na een afwezigheid van een paar jaar ben ik eind vorig jaar weer opnieuw begonnen met yoga bij Marcelle. Ik was ooit tijd gestopt vanwege een knie- en kort daarop een zware buik operatie en sindsdien was mijn conditie erg verslechterd. Ik ontwikkelde ernstige rugklachten die met spier training, hardlopen, fysio therapie en chiropractie alleen maar erger leken te worden.
Uiteindelijk was ik ten einde raad, ook omdat ik altijd zeer sportief ben geweest en ik altijd “alles ”kon met mijn lijf. Ik danste en bewoog altijd veel en graag. Nu begon ik de dag met pijn en moest ik om enigszins te functioneren pijnstillers slikken. Het maakte me radeloos maar ik raakte ook als gevolg van de pijn naar binnen gekeerd. Ik was niet erg vrolijk en miste mijn eigen energie. Uiteindelijk besloot ik terug te gaan naar de yoga poort. Ik heb daarvoor eerst een uitgebreid gesprek met Marcelle gehad en die legde me uit dat ik niet te hard van stapel moest lopen (iets wat ik nogal snel geneigd ben te doen) Ik sprak met haar af dat zij me mocht “corrigeren ”wanneer ik te fanatiek zou zijn. De focus werd gelegd op de ademhaling en op bewust bewegen. Ik realiseerde me al snel dat ik wanneer ik pijn had mijn adem vast zette en mijn hele lijf verkrampte. Daarbij had ik het (waarschijnlijk ook door een slechte doorbloeding) continu ijskoud.
Ik ben nu weer een paar maanden bewust met yoga bezig en ik merk duidelijk verschil. Ook mentaal. Ik voel me lichter en minder verdrietig. Ik ben ook thuis zelf weer bezig met oefeningen die me helpen te pijn te verminderen of soms zelfs de pijn laten verdwijnen. Ook de ontspanningsoefeningen (tijdens de les) ervaar ik al zeer heilzaam. Ik ben erg blij met de beslissing weer terug te gaan en opnieuw yoga in mijn leven te brengen. Ik ben Marcelle dankbaar voor haar wijze raad en adviezen!
Renee

 

Yoga voor mensen met een fysieke beperking:

Als rolstoeler zit ik – hoe goed ik ook oplet- veel in dezelfde houding en gebruik ik minstens de helft van mijn spieren niet. Met yoga, rek en strek als vanouds, kom tot de ontdekking dat ik meer kan dan dacht met mijn dwarslaesie en de mooiste ervaring vind ik dat ik door Yoga een diepte massage in mijn spieren (door heel mijn lijf) ervaar waar de meeste masseurs niet bij (kunnen) komen. De eerste paar keer waren zwaar, maar met de ondersteuning van mijn Yoga juf Marcelle kon ik elke week meer. 

De aller kortste quote zou zijn:

Yoga is voor mij diepte massage. Yoga is gebruiken, rekken en strekken van al mijn spieren die ik in mijn rolstoel niet (meer) gebruik.

Funda

 

 Sinds een half jaar heb ik yoga prive les van Marcelle . Ik ben geboren zonder benen en mis mijn linker onderarm en ben daardoor rolstoel afhankelijk. 

Wel heb ik ondanks dat een druk en actief leven en was daarin opzoek naar een yoga docente die het als een uitdaging zou zien om mij, ondanks de beperktere mogelijkheden die ik heb, met yoga kennis te laten maken en ook echt te beoefenen. Die heb ik in Marcelle gevonden!

Marcelle is creatief in het bedenken van oefeningen die bij mij passen, kijkt naar mogelijkheden in plaats van de beperkingen, is goed op de hoogte van de anatomie van de mens en vertelt me tijdens de lessen ook over yoga in het algemeen (wat veel meer is dan alleen oefeningen natuurlijk!). 

Sinds ik de lessen bij haar volg ben ik lichaamsbewuster, weet ik wat ik zelf kan doen om mezelf lichamelijk te onderhouden, ben ik me bewuster van mijn ademhaling en voel ik me meer ontspannen. 

Het feit dat Marcelle een fijn en warm persoon is, die een sfeer kan creëren waarin het veilig voelt om dingen uit te proberen is daarbij super fijn en belangrijk. Ik zou dan ook een ieder die een beperking heeft en graag yoga zou willen beoefenen (maar misschien denkt dat dat onmogelijk is) Marcelle gunnen!’

JB

 

N.a.v. cursus Yogafilosofie:

Wat deze cursus voor mij betekend heeft:
Kennisverbreding was mijn doel om mee te doen aan de cursus en vooral ook om de stof (de yogafilosofie) van een andere kant (dan van Ajita) belicht te zien en dat is gelukt. De cursus was deels een herhaling van de opleiding bij Ajita, maar werd op een eigen manier gebracht en zo werd de stof dus van meerdere kanten belicht, wat ik erg prettig vind. Voor mij geldt: hoe meer herhaling en ook door het op diverse manieren te ervaren: des te beter kan ik de stof mij ‘eigen’ maken.

Pluspunten:
De opdrachten tijdens de lessen (de Sankalpa’s, het huiswerk en vooral ook het in groepjes bediscussiëren van de onderwerpen) maken de cursus echt praktijkgericht en goed begrijpbaar. Daarnaast vind ik het goed dat er een soort ‘rode draad’ door de hele cursus loopt (het Stappenplan): dit maakt echt dat je wordt gestimuleerd tot nadenken over de stof: het maakt je bewuster van hoe je in het leven staat.

Minpunten:
Naar mijn idee mag de cursus wel langer duren dan 5 lessen,  :-)  de manier van lesgeven spreekt mij erg aan en misschien is het een idee om de tijd tussen de afzonderlijke lessen iets korter te laten zijn dan 4 (?) weken (mits daar ruimte voor is natuurlijk).

Conclusie:
Ondanks het pas afronden van de Docentenopleiding voordat ik aan deze cursus begon heb ik er toch veel aan gehad. Het op verschillende manieren belichten van de stof, de mantra’s en voorgelezen ‘verhaaltjes’ ter illustratie gecombineerd met de praktijkopdrachten en oefeningen zorgt dat de stof je echt ‘eigen’ wordt en dat je het makkelijker kunt integreren in je leven.
…en tenslotte wil ik nog even kwijt dat ik de verzorging van het lesmateriaal (de mappen, uitgeprinte teksten etc.) echt super vind!  :-)

M.K.

 

Toen ik mij aanmeldde had ik geen flauw idee wat te verwachten. Ik ging volkomen “blank” naar de lessen toe.

Terugkijkend vond ik het geheel: Verrassend, Leerzaam en zeker Praktijkgericht. Ik probeer zelf eea toe te passen wat niet altijd makkelijk is (in de huidige maatschappij).
Het feit dat ik dit voor mijzelf doe, blijkt dat het een indruk op mij heeft achtergelaten en tevens een toevoeging aan mijn bewustwording.
Met het spirituele heb ik minder een link.

Evt. tip: misschien een soort van verklarend woordenlijst(je) mbt goden/veel voorkomende uitdrukkingen.

Sandy

 

Hoi Marcelle,

Ik wil je ten eerste erg bedanken voor de lessen van de Yogafilosofie. Het heeft mij zeer bewust gemaakt van een aantal aspecten van mijn karakter. En deze aspecten maken/maakten mij niet altijd even gelukkig. De lessen hebben me op die manier bewust gemaakt, dat ik uit de emotie kan stappen en eerlijk kan overleggen met mezelf waar de emotie vandaan komt. Zo leer je jezelf beter kennen en dat vind ik een grote ontwikkeling. Al ben ik er natuurlijk nog lang niet.

Aangezien ik zeer praktisch ingericht ben, heb ik zelf nog wel behoefte aan een meer praktische kant van de filosofie. Ok je moet loslaten. Maar wat is dat eigenlijk? Wat doe je feitelijk? Of ik heb mijn emoties bekeken en weet waar het aanligt. Maar heftig zijn ze nog wel. Ik wil ze niet weg stoppen, maar op welke manier kun je hier het beste mee omgaan. Misschien dat vele mensen al de sleutel voor deze vraagstukken hebben gevonden, maar voor mij zijn het zaken waar ik elke dag nog tegen aanloop.

Een ander iets wat ik me ook afvraag is het volgende. Ik keek naar een aflevering over een portret van Sakyong Mipham Rinpoche, zoon en opvolger van Trungpa Rinpoche. Deze laatste man heeft Boedisme oa naar het Westen gebracht. Hij zegt daarin dat je wel heel veel kennis kunt opdoen door het lezen van boeken, maar dat je een leraar nodig hebt om de kennis echt te kunnen toepassen. Als voorbeeld was er dat je brood bakt naar het recept van je grootmoeder, maar door alleen het recept te volgen, je nooit zo’n lekker brood krijgt. Als je grootmoeder het voordoet, dan krijg je wel het gewenste resultaat. Nou begrijp ik dat je niet allemaal voor ons die leraar kan zijn. Dan heb je geen leven :). Maar misschien zijn er andere manieren om eventuele behoefte hierin te voldoen.

Ik wil graag meedoen aan het vervolg van deze lessen. Zelfontwikkeling is een van de belangrijkste dingen die je op aarde kunt doen in welke vorm dan ook.

Bianca

 

 

Hallo Marcelle,

Wat ik zo boeiend vind aan yoga-filosofie is dat er zoveel puzzelstukjes op z’n plaats vallen en dat er weer uit elk antwoord een nieuwe vraag ontstaat.

Ik herken de antwoorden als waarheid alsof ik het eigenlijk al wist, maar nog niet bewust van was. Wie wil er niet tot de kern komen? Ja toch, dat is een VERADEMING en goed ademen blijft een puntje bij mij, maar door de san-calpa’s heb ik een grote stap gemaakt.

Wat ook nog een interessante bijkomstigheid is, is dat ik merk dat ik toe ben aan een socialer leven. En bij jou is er zoveel ruimte voor van alles en nog wat, met elkaar van gedachten wisselen en daarbij nader tot elkaar komen bijvoorbeeld. Ik ben ook een grote fan van mantra zingen, dus daar geniet ik ook van.

Ik hoop dat je iets aan mijn zinnetjes hebt en ik ben van elke les een blijer mens geworden.

Lieve groeten van Corina