De Yogapoort biedt Stoel Yoga en yoga aan mensen met een (tijdelijke) fysieke beperking (vanaf 14 jaar).

Maak een afspraak voor een kennismakingsles of kennismakingsgesprek. Ervaar tijdens een proefles of dit is wat je zoekt. lees meer in onderstaand stukje:

Stoel Yoga: deze lessen zijn zeer geschikt voor mensen vanaf 14 jaar die (tijdelijk) een fysieke beperking hebben. Dat kan zijn na een operatie, ziekte of om andere redenen. Voor veel mensen zijn de oefeningen vanaf de yogamat te zwaar, daarom bieden wij veel van deze oefeningen aangepast aan met behulp van een stoel. De houdingen worden zittend, staand en ondersteund door de stoel aangeboden, waardoor veel oefeningen die eerst niet haalbaar waren nu tot de mogelijkheden behoren. Bij de eindontspanning lig je comfortabel op de grond, ondersteund door kussens of je blijft zitten op de stoel als je dat prettiger vindt.

De fijne oefeningen zijn gebaseerd op klassieke houdingen. De deelnemers kunnen meedoen vanuit hun eigen mogelijkheden en zodoende meer kracht, souplesse en flexibiliteit opbouwen.

In deze yogagroep maak je kennis met yogahoudingen, ademhalingstechnieken, meditatie en ontspanningsmethoden. Je leert om contact met je lichaam te maken, vertrouwen in het lichaam op te bouwen, spieren te versterken en fijner en positiever in het leven te staan. De uitdaging is om grenzen te verleggen, lichamelijk en mentaal zonder over je grenzen heen te gaan.

Aandacht en ademhaling staan centraal tijdens de oefeningen.

Neem contact op als je twijfelt of deze lessen geschikt voor je zijn, of als je vragen hebt. Telefoon: 06-10808030.

RolStoel Yoga: volg deze lessen in je rolstoel of op een stoel. Iedere deelnemer doet dit vanuit de eigen mogelijkheden, we gaan de uitdaging met het lichaam aan op een respectvolle en zachte manier. De RolStoel Yoga kan niet plaatsvinden in de huidige studio, maar bij voldoende belangstelling wordt een locatie gevonden die rolstoelvriendelijk is.

 
IMG_5790-bewerktIMG_5812-bewerkt
 
 
 
 
 
 
 
 
(foto’s met dank aan Garn Fotografie)

Deze lessen zijn geschikt voor rolstoelers met een fysieke beperking, vanaf 14 jaar, die het bovenlichaam zelfstandig kunnen bewegen. Voor degenen die de benen zelf kunnen bewegen worden  oefeningen aangeboden om de beenspieren te prikkelen. Met elkaar gaan we op zoek naar de ruimte die het eigen lichaam biedt, niet kijken wat anderen kunnen maar ontdek wat je kunt met behulp van de zittende yogahoudingen.

Als rolstoeler zit ik – hoe goed ik ook oplet- veel in dezelfde houding en gebruik ik minstens de helft van mijn spieren niet. Met yoga, rek en strek als vanouds, kom tot de ontdekking dat ik meer kan dan dacht met mijn dwarslaesie en de mooiste ervaring vind ik dat ik door Yoga een diepte massage in mijn spieren (door heel mijn lijf) ervaar waar de meeste masseurs niet bij (kunnen) komen. De eerste paar keer waren zwaar, maar met de ondersteuning van mijn Yoga juf Marcelle kon ik elke week meer. 

Yoga is voor mij diepte massage. Yoga is gebruiken, rekken en strekken van al mijn spieren die ik in mijn rolstoel niet (meer) gebruik.

Funda

Deze vorm van yoga geeft je fysiek en mentaal een fijn gevoel, je bent geconcentreerd bezig met je lijf. Breng je lichaam en je geest in beweging met deze aandachtige oefeningen.

Indien je hulp nodig hebt of het gewoon prettig vindt, kun je een familielid, vriend, partner of iemand anders meenemen om je te helpen tijdens de oefeningen.

De studio is toegankelijk voor rolstoelen en er zijn invalidetoiletten op de etage aanwezig. Als je wilt komen met een begeleidingshond laat dit dan vooraf weten, zodat we de hond een lekkere uitrust plek kunnen aanbieden.

Als je wilt weten of deze lessen geschikt zijn voor je neem dan telefonisch contact op met Marcelle: 06-10808030 en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Graag eerst vooraf aanmelden als je een proefles wilt volgen.

Het is ook mogelijk om privé lessen te volgen, we gaan dan helemaal uit van de mogelijkheden die jouw lijf je biedt*

 Sinds een half jaar heb ik yoga prive les van Marcelle . Ik ben geboren zonder benen en mis mijn linker onderarm en ben daardoor rolstoel afhankelijk. 

Wel heb ik ondanks dat een druk en actief leven en was daarin opzoek naar een yoga docente die het als een uitdaging zou zien om mij, ondanks de beperktere mogelijkheden die ik heb, met yoga kennis te laten maken en ook echt te beoefenen. Die heb ik in Marcelle gevonden!

Marcelle is creatief in het bedenken van oefeningen die bij mij passen, kijkt naar mogelijkheden in plaats van de beperkingen, is goed op de hoogte van de anatomie van de mens en vertelt me tijdens de lessen ook over yoga in het algemeen (wat veel meer is dan alleen oefeningen natuurlijk!). 

Sinds ik de lessen bij haar volg ben ik lichaamsbewuster, weet ik wat ik zelf kan doen om mezelf lichamelijk te onderhouden, ben ik me bewuster van mijn ademhaling en voel ik me meer ontspannen. 

Het feit dat Marcelle een fijn en warm persoon is, die een sfeer kan creëren waarin het veilig voelt om dingen uit te proberen is daarbij super fijn en belangrijk. Ik zou dan ook een ieder die een beperking heeft en graag yoga zou willen beoefenen (maar misschien denkt dat dat onmogelijk is) Marcelle gunnen!’

JB